
Ingrijirea parului este un proces mult mai complicat decat pare. Probabil ati observat si voi diferenta vizibila intre parul spalat, respectiv coafat la salon si parul spalat acasa, intr-un mod pe care pana acum, il considerai corect.
Cum sa-ti speli parul in mod corect?
Procesul corect pentru curatarea parului, consta in respectarea mai multor etape/recomandari:
1. Pieptanarea parului inainte de a incepe procesul de spalare. Desi multe persoane nu cunosc aceasta regula esentiala, ea exista si este cu adevarat necesara.
Pieptanarea inainte de spalare se realizeaza in primul rand pentru a evita incurcarea parului, in timpul procesul de spalare. Astfel, firele de par se descurca inainte si permit patrunderea produselor si a apei, adanc in cuticula firelor de par, hidratand si eliminand substantele impure.
In al doilea rand, este recomandata deoarece, firele de par devin mai sensibile si mai predispuse la rupere, imediat dupa spalare, atunci cand parul este inca umed.
Atentie! Doar in cazul samponarii. Daca aplici si alte produse hidratante, parul se va descurca usor, fara rupere.
2. Dupa ce ai descurcat bine parul, alege temperatura potrivita a apei. Apa fierbinte duce la deteriorarea parului, chiar si la arderea scalpului, iar apa rece nu ajuta la eliminarea totala a impuritatilor de pe par si scalp. Temperatura optima a apei este de 37 °C, nici prea calda nici prea rece.
3. Pozitia corespunzatoare. Pentru a putea elimina toate impuritatile, niciodata nu se spala parul cu capul aplecat peste cada. Pozitia corespunzatoare este aplecarea usoara a parului pe spate, pentru a putea elimina in primul si primul rand impuritatile de la radacini.
4. Umezeste bine, atat parul cat si scalpul cu apa. Aceast proces ajuta la eliminarea sebumului si a produselor de stilizare, aplicate anterior, pregatind parul de intalnirea acestuia cu produsele de samponare.
5. Samponul se aplica in palme, apoi se maseaza usor intre ele. Procedeul este important pentru a activa samponul, stimuland aparitia spumei.
Dupa ce samponul a fost activat, aplica-l pe scalp masand usor, apoi pe toata lungimea parului. Se recomanda samponarea parului de doua ori, deoarece prima samponare nu realizeaza suficienta spuma, astfel nu elimina 100% impuritatile.
6. Nu freca parul, maseaza-l usor, cu rabdare. Ai grija ca tot scalpul sa fie masat, pentru ca produsul sa ajunga rapid si usor la radacini, unde se gaseste cantitatea cea mai mare de sebum.
7. Clateste parul cu apa curata, realizand miscari circulare cu ajutorul degetelor.
8. Dupa samponarea parului, recomandam aplicarea unei masti hidratante de par sau a unui balsam. Pentru aplicarea produsului, tamponeaza usor parul umed, cu un prosop uscat, procedeu ce duce la eliminarea excesului de apa.
9. Masca sau balsamul de par se aplica pe varfuri, pana la jumatatea lungimii parului. Nu aplica aceste produse pe scalp deoarece, parul va deveni automat mai gras.
10. Piaptana parul imediat dupa aplicarea balsamului sau a masii. Procesul ajuta la descurcarea usora a parului. Pieptanarea se realizeaza de la varfuri spre radacini.
11. Dupa ce a trecut timpul de actiune al acestor produse, clateste bine parul cu apa curata. Spre final foloseste un jet de apa rece, pentru a inchide rapid cuticula parului si pentru a pastra uleiurile benefice.
Recomandari ideale pentru un par sanatos
Iata cateva recomandari pentru ca si tu, sa beneficiezi de un par cu adevarat sanatos.
· Nu spala parul de mai mult de 2-3 ori la saptamana. Daca iti speli parul prea des, indepartezi uleiurile esentiale de pe par, stimulandu-l sa creeze mai multe uleiuri intr-un timp mai scurt, ce de senzatia de par gras.
· Evita pe cat posibil uscarea parului cu ajutorul unui prosop de slaba calitate. De multe ori aceste prosoape dau acel aspect frizz, ce nu-l doreste nimeni la final. Cel mai bine e sa lasi parul sa se usuce liber, cu ajutorul aerului.
· Daca dormi cu parul ud, incearca sa schimbi acest obicei. Dormitul cu parul ud, poate duce la incalcirea mai rapida a parului si la noduri ce duc la ruperea acestuia.
· Foloseste produse calitative ce au ingrediente precum: acid hialuronic, ulei de argan, keratina, vitamine, biotina, uleiuri vegetale, acizi lactici etc.
· Foloseste protectie termica, daca utilizezi placa, ondulatorul sau uscatorul de par.
· Grija la alimentatie! O alimentati sanatoasa se poate oglindi in parul tau.
· Incercaca sa eviti: stresul, lipsa somnului si dezechilibrul hormonal. Acestea pot duce la caderea si deteriorarea parului.
· Tunde varurile despicate, ce pot degrada si deteriora parul.